Kedinizle Nasıl Bağ Kurarsınız?
Kediler, kimi arkadaş olarak gördükleri konusunda seçici olabilirler. Ve sahipleri olarak, onları kucaklamaktan ve onlarla oynamaktan başka bir şey istemiyoruz. Bunu henüz size bağlamamış bir kediyle nasıl yapacaksın? İşte kedinizle nasıl bağ kuracağınız!
KEDİNİZE KENDİ ALANINI YARATMASINA İZİN VERİN
Bir kediyle ilk tanıştığınızda veya onu eve getirdiğinizde, onu ağırdan almalı ve ona bolca yer vermelisiniz. Onları hemen alıp kucaklamak için cazip gelse de, kedinizin başka planları olabilir. Kedinizi evinizde daha güvende hissettirmenin harika bir yolu, onlara kendilerinin diyebilecekleri bir alan vermektir. Bir kedi mağarası veya hatta sadece girişi ve çıkışı kesilmiş bir karton kutu hile yapacak bir hediye verin.
KEDİNİZLE RUTİNİZ OLSUN
Kediler tutarlılık konusunda rahatlık duyma eğilimindedir ve alışkanlık yaratıklarıdır. Yeni manzaraların, kokuların ve hatta tatların bol olduğu yeni bir ortama uyum sağlamak onlar için zordur. Tutarlılığı mümkün olduğunca koruyarak kedinizin yeni bir eve geçişini kolaylaştırabilirsiniz. Yeni bir diyete uyum sağlamak zorunda kalmamaları için kedinizi barınakta veya kurtarmada yedikleri mamayı aynı şekilde tutun. Daha sonra, daha fazla yerleştiklerinde, onları her zaman yeni bir yiyeceğe geçirebilirsiniz.
SİZLE BAĞ KURMA GİRİŞİMLERİNE İZİN VERİN
Kedinizin ne zaman bağlanmaya hazır olduğuna karar vermesine izin verin. Bazı kediler sizi hemen tanımaya hazırken, diğer kedilerin herhangi bir etkileşimi başlatması birkaç hafta sürebilir.
İşte kedinizin bağ kurmaya hazır olduğuna dair bazı işaretler:
Yoğurma(size masaj yapmaya yönelik hareketler)
Alnını patisiyle müdahale etme
Hırıltı/Mırıltı
Yakınınızda veya üzerinizde oturmak
NE ZAMAN GERİ ADIM ATACAĞINIZI BİLMELİSİNİZ
Ayrıca kedinizle güçlü bir ilişki kurmanın anahtarı, ne zaman geri çekileceğinizi bilmektir. Etkileşimde bulunmak istemeyen bir kediyle temas kurmaya devam ederseniz, bağlanma sorunları yaşama riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Kedinizin etkileşim kurmak istemediğine dair işaretler şunları içerir:
Seğiren kuyruk
Düzleştirilmiş kulaklar
İrileşmiş gözbebekleri
Hırıltı (sürekli)
Evet, mırlamak bazen geri çekilmeniz gerektiğinin bir işaretidir. Bazen mırlamak, kedinizin mutlu olduğu anlamına gelse de, kedinizin kendi alanına ihtiyacı olduğu anlamına da gelebilir. Kediler mırlamayı kendi kendini yatıştırıcı bir mekanizma olarak kullanırlar, bu nedenle kedinizin mırlamasının, basık kulaklar gibi başka ajitasyon belirtileriyle birlikte olduğunu fark ederseniz, mesafenizi koruyun.
KEDİNİZİ SİZE GELMESİ İÇİN TEŞVİK EDİN
Siz ve kediniz arasındaki etkileşimi zorlamamalısınız, ancak bunu kolaylaştırmak için yapabileceğiniz şeyler var. Kedinize ikramlar sunmanızı şiddetle tavsiye ederiz. İlk önce onları uzanmış bir el ile sunmayı deneyin. Kediniz ilgileniyorsa, kucağınıza gelmesine izin verin. Kedinizin kucağınıza oturması için gereken tek şey bu olabilir! Temas başlatmanın bir başka hilesi, lazer işaretçi gibi bir el oyuncağıyla oynamaktır. Bu şekilde kediniz, bir odadaki varlığınızı, eğlenmenin olumlu duygusuyla ilişkilendirir.
Ayrıca süreci hızlandırmak için Feliway ürünleri ile doğala özdeş feromon mesajları yayarak, kedinizin bağlanma sürecini hızlandırabilir ve refahını arttırabilirsiniz.