Kedilerde Ses Kısıklığı Neden Olur?
Enfeksiyonlardan hastalığa ve fiziksel engellere kadar, kedinizin gırtlak çevresindeki iltihaplanmanın temelinde yatan bir dizi farklı neden vardır. Toz veya duman gibi solunan tahriş edici maddeler, travma, kedinizin göğsünde iltihaplanma veya enfeksiyon, troid, tümör ses kısılmasına neden olabilir.
Kedilerde ses kaybının bir başka nedeni de strestir. Kedilerin alışkanlıklar ve rutini seven yaratıklar olduğunu zaten biliyorsunuz. Bir şey biraz bile değişse, kediniz stres yaşayabilir. Bu durum geçici ses kaybına neden olabilir.
Kedi larenjiti genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları (kedi nezlesi v.b) kalicivirüs veya rinotrakeit gibi bulaşıcı hastalıkların bir sonucudur, ancak kedinizin sesini kaybetmesine neden olabilecek bir dizi başka durum da vardır;
- Duman veya toz gibi solunan tahriş edici maddeler
- Larinkste tıkanıklık
- Boğaza takılan nesne
- Laringeal sinir felci
- Hipertiroidizm
- Boğazda tümör
- Eozinofilik granülom kompleksi
- Gırtlak kanseri
Kedilerde Ses Kısılması Belirtileri
Kedinizin ses kısıklığı varsa, miyavlamasında değişiklikler, ağrılı olabilen kuru, sert öksürük, gürültülü solunum, denge bozuklukları, ağzını açık tutması, yutma güçlüğü, yüksek perdeli nefes alma, nefes almak için artan çaba, ağız kokusu, iştahsızlık gibi belirtiler gösterebilir. Eğer kediniz saydığımız bu semptomların birini ya da birkaçını sergiliyorsa veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Yutkunmada güçlük çekmeleri
Kedilerin gırtlak bölgesindeki sinir hasarı, kedinizde öksürüğe ve ses kısıklığına da neden olabilir. Buna eşlik eden yutma güçlüğü de kedinizde kilo kaybına neden olabilir. Boğaz bölgesindeki ses kısıklığını tetikleyen ağrı duyumu kedilerde yutkunma güçlüğü yaratabilir. Bu sorunu hemen çözmek için bunu fark ederseniz evcil dostunuzu bir veteriner hekim muayenesine götürün.
Ağız Kokusu
Kedilerde diş eti rahatsızlıkları ağız kokusu yapabilir. Özellikle kuru mama ile beslenen kedilerde doğal ağız kokusu mama kokusuna benzer olmalıdır. Kedilerde ses kısıklığına yol açacak enfeksiyon v.b durumlar ağız kokusunun kötüleşmesini tetikleyebilir. Kedinizin ağzının koktuğunu farkederseniz genel diş ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından şüphelenmelisiniz.
Seste Değişiklik
Kediler de tıpkı insanlar gibi bireylerdir ve çok konuşanlar kadar sessiz türleri de vardır. Kedi seslendirmesi ayrıca cinse özgü olma eğilimindedir. Siyam kedileri, miyavlamalarında herkesin bildiği gibi gürültülü ve serttir, Birman ise doğası gereği sessizdir. Gürültülü bir cins aniden sessizleştiğinde, endişe kaynağı olma olasılığı daha yüksektir. Kedinizin gerçek ses tonunu bildiğinizi düşünürsek kedinizin yanıt verip vermeyeceğini görmek için bir ses kaydı oynatın veya miyavlayan kedilerin videosunu gösterin. Ses değişikliği ya da miyavlamada isteksizlik ses kısıklığının olup olmadığını gösterecektir.
Gürültülü solunum
Çok miyavlayan ya da çok öksüren bir kedinin de sesi kısılabilir. Bir süre için sesini dinlendirmek ve öksürüğünü tedavi etmek, genelde bu durumu kısa sürede iyileştirir. Ancak ses kısılması vakasının arkasında daha farklı ve daha ağır bir sorun yatıyor olabilir. Evcil dostunuzda polip olabilir. Solunum yollarındaki tümörler de sesli solunum, zorlukla soluma ya da öksürüğe yol açabilirler.
Kedilerde Ses Kısılması Nasıl Anlaşılır?
Bu durumun nedenleri oldukça geniş kapsamlı olabileceğinden, oldukça açık olmadığı sürece veteriner hekimlerinizin kesin nedenini belirlemesi oldukça zor olabilir. İnsanlarda olduğu gibi, bir üst solunum yolu enfeksiyonu kedilerde ses kısıklığına ve larenjite neden olabilir. Evcil hayvanınız ayrıca öksürme, hapşırma, göz çevresindeki mukoza zarlarının şişmesi, uyuşukluk veya burun akıntısı gibi belirtiler gösteriyorsa, miyavlama olmaması solunum yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir. Veteriner hekiminiz tedavi yöntemleri ile kedinizi iyileştirecektir.
Kedilerde Ses Kısılması Nasıl Geçer?
Kedinizin sesinin kısılması üşütmeye bağlı ise, veteriner hekiminiziz reçete ettiği ilaçlar ve takviyelerle beraber kedinizin bol ve ılık su içmesi desteklenmelidir. Burnunun ve gözlerinin nemli bezle temizlenmesi kedinizi rahat ettirecektir. Ses kısıklığının sebebi viral hastalıklarsa, veteriner hekiminizin uyguladığı tedavinin yanısıra siz de evde onu rahat ve sıcak ortamda besleyici mamalarla besleyebilirsiniz.
Kedinizin ses kısılmasının sebebi stres kaynaklıysa, kediniz saklanma, içe kapanma gibi davranışlar olabileceği gibi saldırgan davranışlar da gösterebilirler. Kum kabı dışına tuvaletini yapma, evdeki eşyalara idrar püskürtme, eşyaları aşırı tırmalama gibi davranışlar stresten kaynaklanıyor olabilir. Bu gibi durumlarda ise, veteriner hekiminizin de önerisiyle kedi feromonunun doğala özdeş hali olan Feliway Classic kedinizin bulunduğu ortamda kendisini daha rahat hissetmesini sağlayacaktır.
Veteriner Tedavisi
Kedinizin sesinin kısılmasının temel nedenini veteriner hekiminiz tespit ettiğinde tedavi protokolüne uygun ilaçlarla süreci yönetecektir. Kedinizin sağlığı konusunda uzman doktor tavsiyesi dışında ilaç v.b uygulamaları kendi başınıza yapmamalısınız. Veteriner kontrolü sonrası kedinizde viral bir hastalık olduğunu anlarsanız, kedinizin aşılarını yaptırmalısınız. Kedinizin sesini geri kazanmasına yardımcı olmak için veteriner hekiminizin talimatlarına uymanız önemlidir.
Ses Kısıklığının Belirlenmesi
Kedinizin sesinin kısılması, ona zarar verecek bir şey yuttuğunda veya soluduğunda ortaya çıkabileceğinin yanı sıra üst solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarında da görülebilir. Bu durum tahmininizden uzun sürdüğünde veterinerinize danışmalısınız.
Evde Bakım Sağlamak
Kedinizin evde sigara dumanı veya parfüm gibi zararlı etkenlere maruz kalması, klimadan dolayı üşütmesi, temiz su bulundurmamak, sıcak alanlarda bunalması ses kısılmasını tetikleyebilir. Kedinizin iyiliği için ev içi düzende kedinizin konforunu sağlayacak faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Veterinerinizin uygun gördüğü tedaviyi aksatmadan düzenli bir şekilde uygulamalısınız.