Köpeklerin Uluma Nedenleri Nelerdir?
Uluma, köpekler tarafından kullanılan birçok sesli iletişim biçiminden biridir. Köpekler dikkat çekmek, başkalarıyla iletişim kurmak ve varlıklarını duyurmak için uluyabilirler. Köpekler kimi zaman uluyan bir köpeğe cevap için, kimi zaman ben buradayım demek için bazen de dış seslere tepki olarak uluyabilmektedir. Ayrıca uluma eve yaklaşan yabancılara bir uyarı amacı taşıyabildiği gibi dikkat çekme amacıyla da yapılıyor olabilir. Sahibinin yanındayken uluyan köpekler sahiplerinden daha fazla ilgi beklediği için uluyor olabilir. Köpeklerin gece saatlerinde daha çok uluması ise yine yalnız hissetme duygusu ile açıklanabilir. Köpeğinizin uluma nedenlerinden bazıları şunlar olabilir:
Yüksek Seslere Tepki
Köpeğiniz yakındaki bir siren sesine, müzik aletine, dış gürültülere karşı yanıt olarak uluyabilir. Evcil dostunuz sirenler veya müzik aletleri gibi tiz seslere tepki gösteriyor olabilir. Şehir ortamında evlerde yaşayan köpekler bu tür dış seslere karşı tecrübe kazandıklarından fazla tepki vermeseler de kırsal bölgelerde ya da daha küçük şehir ve kasabalarda yaşayan köpekler daha fazla uluyarak tepki vermektedir.
Bölgesini Koruma İçgüdüsü
Köpekler, rakip köpeklere ve olası tehditlere karşı bölgelerini ilan etmek ve onları uzak durma konusunda uyarmak için ulur. Mahallede bir köpek uluduğunda, diğer tüm köpeklerin ulumaya başlamasının nedeni bu olabilir. Hangi bölgenin kime ait olduğunu birbirlerine bildirmek için hepsi ses çıkarır. Ayrıca avcıları uzaklaştırmak için de uluma davranışı gösterebilirler.
Sağlık Sorunları
Fiziksel acı ya da rahatsızlık hisseden köpekler, sahiplerinin ilgisine ihtiyacı olduğunu belirtmek için uluyabilir. Köpeğinizin uluma nedeni açık değilse herhangi bir acı yaşayıp yaşamadıklarını kontrol etmek iyi bir fikir olabilir. Ulumaya devam ederse ve nedenini anlayamazsanız mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.
Ayrılık Kaygısı
Eğer işteyken komşularınız sizi arar ve köpeğinizin gürültü yaptığını söylerse, köpeğinizin aşırı uluması ayrılık kaygısından kaynaklanıyor olabilir. Ayrılık kaygısı uluması, yalnızca bir köpek yalnız bırakıldığında veya başka bir şekilde sahibinden ayrıldığında ortaya çıkar. Bu tür ulumalara genellikle depresyon, yeme bozuklukları veya diğer sıkıntı belirtileri gibi ayrılık kaygısının en az bir başka belirtisi eşlik eder. Köpekler sahiplerine ve sevdiklerine karşı sadakat konusunda eşsiz canlılardır.
Her hangi bir sebeple sahibinden ayrı kalan bazı köpeklerin, ayrılık stresine girdiği ve sürekli uluduğu görülebilmektedir. Köpeklerde depresyonun en büyük sebeplerinden birisi olan ayrılık bir çok şekilde gerçekleşebilir. Sahibinin ölmesi, evi terk etmesi veya evdeki sevdiği birisinin ayrılması gibi sebepler köpekler için kabul edilmesi zor değişikliklerdir.
Sürüye Yönelik Hareketler
Kurtlar gibi köpekler de, sürülerinin diğer üyeleriyle iletişim kurmak, varlıklarını işaret etmek ya da konumlarını belirtmek için ulur. Bu durum, yalnızca gerçekten sürüyle gezen vahşi köpekler için değil, aynı zamanda insan ailesini de sürüsü gibi gören evcil köpekler için de geçerlidir. Bu, sizin veya ailenizin başka bir üyesinin bir süre evden uzak kaldığında köpeğinizin neden uluduğunu açıklayabilir.
Dikkat Çekmek İçin
Köpeğiniz dikkat çekmek için uluyorsa, uluması genellikle sizin yanınızda ilgisini çeken yiyecek veya oyuncak gibi nesneleri istediğinde gerçekleşir. Böyle durumlarda onu ödüllendirmekten kaçınmalısınız. Tam tersi sessiz kaldığında ödül vererek, ulumama davranışını pekiştirmeniz gerekir. Ne kadar tatlı olsalar da ses çıkarmaya başladığı andan itibaren onu görmezden gelmek en iyi seçenek olacaktır.
Bazı Köpekler Daha Fazla Ulur
Hemen hemen tüm köpek türleri uluyor olsa da bazı köpek türleri diğerlerine göre daha fazla ulur. Bu köpek türleri arasında Alaskan Malamute, Siberian Husky, Basset hound, Beagle, Dachshund, Bloodhound ya da American Eskimo gibi ırkları sayabiliriz.
İnsanlarla sıkı bir iletişim içinde olan ve hemen hemen tüm ihtiyaçları karşılanan köpeklerin bu lükse sahip olmayan köpeklere göre daha az uluması modern yaşamın getirdiği bir gelişme olduğu düşünülmektedir. Uluma her ne kadar köpeklere ataları olan kurtlardan miras kalmış olsa da doğal ortamlarından uzaklaşmak ve modern yaşamın neden olduğu ihtiyaçlardaki değişlikler köpeklerin de hem içgüdülerinde hem de birbirlerine duyulan ihtiyaç hissinde bir takım değişikliklere neden olmuştur.
Köpekler Ezan Sesini Duyunca Neden Ulur?
Köpeklerin duyuları insanlara oranla çok daha hassastır. Bu durumda bizim duyamadığımız tiz sesleri de duyabilirler. Köpeklerin ezan sesini duyunca havlaması, uluması hoparlör ya da ses sistemleriyle desteklenmiş seslere özellikle tepki gösteriyor oluşları olabilir. Sadece ezan sesi değil, ambulans, itfaiye, polis sireni gibi tiz seslere karşı alan savunması olarak uluma davranışı sergileyebilirler.
Köpeklerin Ulumaları Hastalık İşareti Olabilir mi?
Köpeğiniz acı ve ağrı duyumu sebebiyle uluyor olabilir. Köpekler genellikle stres ve anksiyete sorunlarında da sık sık havlayarak ya da uluyarak tepki verebilirler.
Köpeklerin Uluma Davranışları Nasıl Kontrol Edilir?
Öncelikli olarak bu davranışın sebebi bilinmelidir. Köpeklerde uluma davranışı yüksek sesler nedeniyle tetikleniyorsa bu davranış ses kaynağının ortadan kalkmasıyla sonlanacaktır. Ayrılık kaygısı sebebiyle terkedileceğini düşünen ve uluyan köpekler için güven bağları pekiştirilmeli. Kısa sürelerle evden çıkıp geri dönerek, ödül yöntemleriyle güvenli bağların kurulması esastır. Bu konuda veteriner hekim davranış uzmanlarından destek alınması gerekebilir. Evcil dostunuz ilgi çekmek için uluyorsa, ilgi gösterilmemeli, görmezden gelerek davranışı sonlandırmasını beklemelisiniz.
Zaten köpeğinizle yeteri kadar vakit geçirip yeterince ilgileniyorsanız bir süre sonra sızlanmanın veya ulumanın şekli veya tonundan ne istediğini veya ne ifade etmek istediğini anlayabilecek hale gelebilirsiniz. Örneğin “ilgilen benimle” uluması ile “canım yanıyor” uluması kesinlikle aynı tonda ve şekilde değildir. Yine başka bir köpeğin ulumasına cevap olarak uluma ile tehdit olarak gördüğü bir duruma karşı uluma da birbirine benzemez. Aralarındaki farkı anlamaya başladığınız da köpeğinizin taleplerine veya uyarılarına karşı daha iyi yanıtlar vereceğinizden sorunun çözümü daha da kolaylaşacaktır.